De steun voor Syrische vluchtelingen in Turkije neemt af: ‘Wees voorzichtig, blijf thuis’

Steekpartijen tussen jongeren leiden in Turkije tot pogroms op Syrische vluchtelingen. ‘Ik stuurde meteen een appje rond: Ga je huis niet uit.’

De wijk Cumhuriyet in de West-Turkse provinciestad Torbali ziet er in het avondlicht rustig uit. Kinderen hebben lol in de speeltuin en spelen voetbal terwijl de ouders toekijken. Alleen een politieauto bij de ingang van de straat verraadt dat het er hier een maand geleden heel anders uitzag.

De Syriër Isa Ali (25) woont in de wijk, maar liefst zou hij er vandaag nog uit vertrekken. Hij laat een filmpje op zijn telefoon zien, waarop de auto van zijn vriend Muhammed Ibrahim te zien is, of althans, wat daarvan over is. De witte wagen zit vol met deuken, de ramen zijn aan diggelen geslagen en de banden lekgestoken: het resultaat van opgelopen spanningen tussen Turken en Syriërs in deze wijk.

Lees verder in Trouw