Queer én moslim in Turkije, daar hoor je maar weinig over

Voor queers in Turkije is zeggen dat je lesbisch, homo- of biseksueel, trans of intersekse bent, één ding. Zeggen dat je ook moslim bent, is een tweede.

Zijn zwartgelakte nagels en goud met zwarte ring kleuren perfect bij het typisch Turkse tulpvormige theeglas. Terwijl Hasan een slok neemt in een klein café vlak bij de bekende Istanbulse winkelstraat Istiklal, vertelt hij over hoe zijn andere sieraad, de flamingo-oorbel in zijn linkeroor, voor hevige discussies zorgde binnen zijn conservatief-islamitische familie. Voor hen was het lang onacceptabel dat hij oorbellen draagt. Inmiddels hebben ze het geaccepteerd, maar hen vertellen dat hij homo is, daar is Hasan nog niet klaar voor.

De 28-jarige wiskundeleraar wil niet met zijn achternaam in de krant (“straks gaan allemaal mensen mij googelen”) maar vertelt uitgebreid en openhartig over zijn ervaring als queer moslim in Turkije, hoe hij heeft geworsteld met beide identiteiten en hoe het geloof hem heeft gered op zijn meest eenzame momenten.