In Istanbul veranderen algen in pillen en brandstof, zonder CO2-uitstoot

De eerste CO2-negatieve bioraffinaderij van Europa bevindt zich in Turkije. Hier maken ze biobrandstof en voedingssupplementen van algen.

In een kas in het uiterste noorden van Istanbul stroomt 30.000 liter algenwater door negen kilometer aan buizen. Het is de algensoort spirulina, een superfood, vooral bekend als toevoeging aan groene smoothies en ander gezond klinkend voedsel. Na drie weken op de kweek worden de algen in de raffinaderij omgezet in spirulinapoeder.

Coördinator van het project Berat Haznedaroglu (40) – met een groen overhemd net een tint lichter dan de algen – vertelt enthousiast hoe hij en de andere onderzoekers van de Bogazici Universiteit te werk gaan. “Meestal heb je als academici niet de mogelijkheid onderzoek om te zetten in werkelijke productie.”

De rondleiding verplaatst zich verder naar buiten, met uitzicht op de Zwarte Zee staan daar nog eens een tiental witte bakken met troebel algenwater. Hierin groeien de algen die gebruikt worden voor het maken van biobrandstof.

Lees verder in Trouw