Anatolische boeren zien hun akkers verdwijnen in zinkgaten. ‘Het wordt steeds gevaarlijker’

Boeren in Anatolië worstelen met grote zinkgaten in hun akkers. ‘Wij zijn bang, maar we hebben alleen maar dit land.’

Vanaf een afstandje lijken de akkers van de familie Tasdemir landerijen als alle anderen in de centraal Turkse provincie Konya. De mais is pas gezaaid en bietenplantjes piepen net boven de grond uit. Maar op een paar honderd meter van hun nieuwgebouwde huis verandert de akker opeens in een enorme krater: een zinkgat van zo’n dertig meter breed. In de regio Karapinar zijn zo’n 2000 van dit soort zinkgaten te vinden en dat worden er elk jaar meer.

Boerenzoon Hakan Tasdemir vertelt hoe het gat een paar jaar geleden ontstond. Zijn oom reed over het smalle weggetje tussen de akkers, keek in zijn achteruitkijkspiegel en zag opeens een enorme stofwolk. Hij stopte de auto, keek wat er aan de hand was en zag hoe een deel van zijn akker was verdwenen. Tasdemir wijst in de verte, waar meer zinkgaten zijn te vinden. Toch is hij niet bang: “We zijn inmiddels gewend hiermee te leven.”

Lees verder in Trouw