Russisch veto in VN-veiligheidsraad bedreigt noodhulp aan Syrië. ‘Er staat veel op het spel’

De levenslijn voor miljoenen Syriërs in Idlib dreigt het slachtoffer worden van een Russisch veto in de VN-veiligheidsraad.

Niet ver van de grens tussen Turkije en Syrië draaien tientallen vrachtwagens het nietszeggende VN-terrein op. Meer dan een parkeerterrein en wat simpele kantoren is het niet. Toch is deze plek voor miljoenen mensen van levensbelang: vanuit hier worden elke maand zo’n 800 trucks vol hulpgoederen naar Idlib gestuurd, de provincie in het noordwesten van Syrië die nog in handen is van rebellen.

De humanitaire situatie van de vier miljoen mensen in Idlib is dramatisch, vertelt Mark Cutts, de VN-coördinator voor humanitaire hulp in deze regio. “Ook nu al is er een enorme voedselcrisis. Zo’n één op de drie kinderen in Noordwest-Syrië heeft te maken met ondervoeding.” En voedsel is niet het enige probleem: “Er is een watercrisis, economische crisis, gezondheidscrisis en als deze hulpoperatie moet stoppen, komt er nog een veel grotere crisis bij”, waarschuwt hij.

Lees verder in Trouw