De Ayasofya zucht en kraakt onder moskeebezoekers

Toen de Ayasofya twee jaar geleden werd omgevormd tot moskee, waren erfgoedspecialisten al bezorgd. Niet voor niets, zo blijkt nu: het iconische monument heeft te lijden onder het moskeebezoek.

Vrijdagochtend even na het middaguur heeft zich een enorme rij gevormd op het plein voor de Ayasofya. Moslims die komen voor het vrijdaggebed wachten samen met toeristen tot ze naar binnen mogen. Een van de wachtenden is de gepensioneerde Ismail Durmaz, die vanuit zijn wijk aan de Aziatische zijde van Istanbul een uur heeft gereisd om hier te bidden. “De Ayasofya is het symbool van de verovering van Istanbul. We hebben tachtig jaar lang een verlangen gehad om hier te kunnen bidden.”

Sinds de Ayasofya, ook wel Hagia Sofia genoemd, begin zesde eeuw door de Byzantijnen werd gebouwd, heeft het gebouw vele functies gehad. Tot de inname van Constantinopel in 1453 was het een kathedraal, daarna werd het een moskee. In 1934 maakte Mustafa Kemal Atatürk een museum van het gebedshuis: het staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Op 24 juli 2020 vormde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de Ayasofya weer om tot een moskee.

Lees verder in Trouw