Visum voor Iran

Visum voor Iran

Het is een beetje stil hier op mijn blog, maar ik hoop dat dat heel snel gaat veranderen. Ik ga over drie weken namelijk zes weken op reis, jippie! De reis zal gaan naar Iran en Sri Lanka, en ik denk dat ik daar heel veel over te vertellen heb. Zeker over Iran is niet heel veel reisinformatie te vinden, dus daar zal ik veel over gaan schrijven. Het eerste onderwerp is het visum.

Je hebt twee manieren om een visum voor Iran te bemachtigen: een visa on arrival, of een visum aanvragen bij de Iraanse ambassade in Nederland. Een visa on arrival is heel simpel, je gaat gewoon naar Iran en vraagt ter plekke op het vliegveld een visum aan. Wij hebben om twee redenen er voor gekozen om van te voren een visum aan te vragen. Als eerste is een visum van tevoren aanvragen goedkoper. Dit kost 50 euro (plus eventueel 10 euro verzendkosten) en een visa on arrival kost bijna 80 euro. Scheelt toch maar weer 20 euro. De belangrijkste reden is dat een visa on arrival soms heel erg lang duren, wel meerdere uren. Omdat wij midden in de nacht aankomen denken we dat we daar geen zin in hebben. Ook leek het ons een goed excuus om een dagje Den Haag te plannen, maar dat is niet per se een hele goede reden. Als je meer over een visa on arrival wilt weten, kijk dan even dit filmpje.

Een visum regelen is niet heel lastig, maar je moet wel even weten hoe en wat. Wij konden echt heel erg weinig informatie online vinden, omdat de visa procedure net is aangepast. Daarom zal ik vertellen hoe wij het precies hebben gedaan. Je hebt namelijk ook verschillende visa bureaus, maar die vragen veel geld, en het zelf doen is helemaal niet zo heel moeilijk.

Dingen die je nodig hebt zijn:

  • een kopie van je paspoort
  • een pasfoto

De website waar je je visum aan kan vragen is: http://e_visa.mfa.ir/en/. Vervolgens klik je onder Individual and Travellers Apply Now. Dan kom je vervolgens op de website waar je je visa applicatie kan starten. Dan moet je een aantal gegevens invullen en kiezen wat voor visa je wil. De meeste mensen zullen een Tourist visa nodig hebben. Ook moet je kiezen wat de Place of Issue is. De Iraanse ambassade zit in Den Haag, maar je moet zoeken op Hague, in plaats van The Hague.

Je moet ook een personal photo (pasfoto) en een kopie van je paspoort uploaden. Kijk van tevoren even naar de requirements. Je pasfoto moet namelijk 600 bij 400 pixels zijn. Ik had een foto bij een fotowinkel laten maken, maar die had de verkeerde dimensie, dus nu heb ik een enorm langwerpig hoofd. Je hoeft trouwens als (buitenlandse) vrouw geen hoofddoek op voor je pasfoto. Zelfde geldt voor je paspoort, die moet ook een bepaalde dimensie zijn.  

Daarna zijn er nog vier stappen in het aanvraagproces. Stap 1 is persoonlijke informatie. Er wordt ook gevraagde naar een Father’s name, ik wist niet zo goed wat ik daar in moest vullen, dus ik heb gewoon de naam van mijn vader gedaan (hoi heit!). Stap 2 is contactinformatie. Hier moet je je telefoonnummer, je adres thuis en in Iran en je telefoonnummer thuis en in Iran invullen. Ik heb als adres in Iran het adres van mijn hostel in Teheran ingevuld. Stap 3 is je paspoortinformatie. Dat is vrij duidelijk allemaal. Let wel op dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is. De laatste stap is informatie over het visa. Je moet hierbij kiezen hoe lang je wil blijven en of je binnen de geldigheid het land in en uit kan. Er is ook een hokje met urgent wat je kan aanvinken, dan kost het 50 procent extra.  Als je dat allemaal ingevuld kan je het nog een keertje nakijken, en dan versturen.

Als dat allemaal gelukt is krijg je een email, check ook vooral je spamfolder, daar kwam de email bij mij namelijk terecht. In deze email staat een verificatiecode, die moet je invullen, anders wordt je aanvraag gecanceld. Als je dat invult krijg je een scherm met een onleesbare trackingcode als ik het me goed herinner. Die code krijg je ook nog in de mail, dus geen zorgen als je het niet kan ontcijferen. Met de tracking code kan je de status van je applicatie volgen op de website. Na maximaal 5 dagen was mijn visum geaccepteerd. Hier kreeg ik verder geen mail van dus hou het zelf in de gaten.

Als je bent geaccepteerd dan is de volgende stap om naar de Iraanse ambassade in Den Haag te gaan. Je kan op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 14.00 en 16.00 uur op de ambassade terecht. Je kan hier een afspraak maken. Je kan pas een week van tevoren een afspraak maken, maar je kan ook gewoon zonder afspraak. Ik had zelf wel een afspraak, en daardoor was ik echt super snel aan de beurt. Als je geen afspraak hebt dan moet je gewoon op je beurt wachten, ik was aan de beurt op het tijdstip dat ik mijn afspraak had gemaakt.

Je hoeft verder niks mee te nemen naar de ambassade behalve je trackingcode en je paspoort. Als je aan de beurt bent lever je je paspoort in, samen met je trackingcode, je betaalt 50 euro voor het visa en eventueel 10 euro als je je paspoort wil laten opsturen en that’s it. Bij mij duurde het ongeveer 2 minuten. Twee dagen later lag mijn paspoort, inclusief visa weer bij mij thuis op de mat. Je visa is vervolgens drie maanden lang geldig, waarvan ik 30 dagen in Iran mag doorbrengen.

Morgen over twee weken vlieg ik naar Teheran, en ik heb er heel veel zin in. Ik ben van plan om veel verhalen en foto’s te delen.

SaveSave

SaveSave

3 Replies to “Visum voor Iran”

  1. Hoi Ingrid. Wat heerlijk om te lezen hoe jij je visa hebt aangevraagd. Heel verhelderend. Thanks. Over Iran is eigenlijk best wel wat online te vinden. Ik ben bv. een grote fan van Reisreport. Ze hebben ook een hele toffe app voor reizen in Iran ontwikkeld en ze hebben ook een eigen youtube kanaal met alle filmpjes die ze daar hebben gemaakt. Oh ja, ik ga in oktober een maand en kan niet wachten. Veel plezier alvast. Gr. Jaap

    1. Beste Jaap. Ja wij vonden het soms ook een beetje lastig, maar het is gelukt en was uiteindelijk vrij simpel. Visa on arrival is ook simpel en makkelijk, maar wij hebben toch hiervoor gekozen. Ik heb reisreport recent ook ontdekt, hele leuke en informatieve site en super mooie video’s maken ze. Wauw een maand, geweldig. Bedankt, jij ook!

  2. He Ingrid en Jaap! Ik stuit hier nu pas op. Jaap zit op dit moment in Iran (dat kan ik zien in onze app 😉 ) Maar hoe was jouw reis Ingrid? En wat en combinatie! Iran en Sri Lanka! Je zult ongetwijfeld snel hier een verhaal publiceren, maar mocht je het leuk vinden een reisverhaal bij ons te plaatsen (site en app) dan zouden we dat super vinden. Met name het waarom achter de combinatie ben ik erg benieuwd naar 🙂 En hoe… Want vloog je direct uit Iran naar Sri Lanka??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *