Alles over autohuur in IJsland

Alles over autohuur in IJsland

Als je naar IJsland gaat heb ik één tip: huur een auto. Het openbaar vervoer stel helemaal niks voor, en de mooiste plekken liggen verdeeld over het hele eiland. Er worden ook veel tours aangeboden, maar dan ben je veel duurder uit en kan je veel minder je eigen gang gaan. In deze post vertel ik mijn ervaringen en tips met het huren van een auto.

Ik was eerst een beetje bang dat het lastig zou zijn om een auto te huren, omdat niemand van ons 25 jaar of ouder was. In Australië werd daar namelijk altijd erg moeilijk over gedaan. In IJsland hebben we hier gelukkig geen problemen mee gehad. Wij hadden onze auto gehuurd bij Budget. Ik had hier goede ervaringen mee gehad in Australië en het is ook één van de goedkoopste autoverhuurbedrijven voor zover ik gezocht heb. Daarnaast heeft Budget een vestiging op het vliegveld, en konden we daar onze auto ophalen en ook weer afleveren. Vooral dat afleveren was handig voor ons, omdat onze vlucht ‘s ochtends om 6.00 uur ging.

Wij waren met vier personen, een koffer, een grote backpack en nog vier daypacks. Ik had de auto van tevoren online al gereserveerd, en geloof ik voor een VW Polo gekozen. Je kan dan alsnog een andere auto krijgen, maar die is dan even groot of iets groter. Die van ons was iets groter, en dat was wel fijn want we hadden toch best wel veel spullen.

DSC06753
Het racemonster

Wij hebben niet voor een 4WD gekozen, ook al wordt dat soms aangeraden in de winter. Het is alweer een tijdje geleden, maar ik geloof dat wij allemaal nog te jong waren voor een 4WD (allemaal 22). En een 4WD is heel erg duur. Daarnaast waren wij er maar kort (zeven dagen), waardoor wij op de ringweg zouden blijven en niet veel off road paden zouden nemen. Achteraf heb ik er absoluut geen spijt van dat we een 2WD hebben genomen. Deze auto was perfect voor de dingen die wij wilden doen. Het lijkt mij nog wel een keer heel vet om door de highlands en door rivieren te rijden zoals Benjamin Hartman doet. Als Benjamin Hartman je niks zegt, zoek heb op op Instagram. Hij is een Australische fotograaf die in IJsland woont en daar echt de mooiste plekken bezoekt. Op zijn Instagram Stories post hij heel vaak foto’s en video’s van hoe hij met zijn Landrover door rivieren rijdt, heel vet. Met onze prachtige Hyundai ging dat echter niet lukken helaas. Maar mochten we wel een 4WD hadden gehad, dan zijn heel veel van die wegen in de winter ook dicht. Als je net als wij een 2WD heb moet je wel opletten dat je niet op F-wegen gaat rijden, daar mag je met een 2WD huurauto niet op rijden. Als je dat wel doet kan je een dikke boete krijgen. Op www.road.is kan je zien welke wegen open zijn, en op welke wegen je een 4WD nodig hebt. Als je op de ringweg blijft, en af en toe een zijweg neemt heb je vaak geen 4WD nodig.

DSC06570

De wegen waar wij reden waren ook in de winter heel goed begaanbaar, hoewel wij niet heel veel sneeuw hadden. De Golden Circle was bij ons het slechtst begaanbaar. Daar waren stukken bij die wel echt spekglad waren. Er waren ook delen van de weg waarbij de sneeuw erg ingereden en hard was, met allemaal kleine gaten erin. Dat hobbelt en kan soms ook slippen, rijd daar dus voorzichtig. Kijk ook altijd even hoe je ergens moet komen als je mooie plekken in de Lonely Planet ziet. Vaak genoeg zagen we iets wat er super mooi uitzag, maar was het alleen toegankelijk via een F-weg. Alle dingen die wij hebben gezien waren wel gewoon voor alle auto’s toegankelijk. Maar het weer in IJsland is heel onvoorspelbaar, dus let daar op. Ik denk dat sommige wegen in de winter er heel anders uit kunnen zien dan toen wij er waren.

DSC06487
Witte weg
DSC06514
Witte weg 2

Het volgende ding wat ik altijd lastig vind bij het huren van een auto is de verzekering. Welke verzekeringen moet je nu wel en niet afsluiten? Wij hebben er voor gekozen om alles te verzekeren. Er zit geloof ik standaard al wat bij, maar het voorruit moet je weer apart bijverzekeren. Daarnaast heb je ook nog een eigen risico, wat we geloof ik ook hebben afgekocht. Al met al komt er nog vrij veel bij de huurprijs op aan verzekeringen. Achteraf ben ik daar heel erg blij om, omdat we een steentje in het voorruit hadden. De kosten hiervan waren 550 euro, maar omdat wij verzekerd waren was het 0 euro. Pfieuw. Dat had ons echt heel veel geld kunnen kosten. Ik zou daarom ook aanraden om in IJsland de auto goed te verzekeren. De ringweg is goed geasfalteerd, maar er zijn ook veel grindweggetjes, en naast de weg liggen ook veel steentjes. Doe ermee wat je wil, maar de wegen in IJsland is wel iets anders dan onze mooie snelwegen. Wij hebben dan weer niet een navigatiesysteem gehuurd, omdat je met Google Maps ook kaarten offline kunt downloaden. Dat werkte prima, want zoveel wegen zijn er niet in IJsland.

Is een auto huren in IJsland duur? Voor zes dagen heeft het ons 450 euro gekost. Ik vind dat best wel veel geld, maar wij waren met vier personen, dus dan is het iets meer dan 110 euro per persoon per dag voor de auto. Dan moet je natuurlijk ook nog tanken. Dat is ook nog wel iets waar je op moet letten, dat er niet heel veel tankstations zijn. Maar het was niet eens zo heel duur, in totaal 150 euro. Maar dan hebben we wel 6 dagen vrij veel gereden. Het levert vooral heel veel op vond ik. Je kan ook veel dingen met een tour bekijken, maar dan ben je echt veel meer geld kwijt. Daarnaast geeft een eigen auto je heel veel vrijheid, en is het gewoon cool om een roadtrip te doen. Ook bijvoorbeeld met het Noorderlicht. Met een auto kan je naar plekken waar het beter te zien is rijden. En het leuke aan roadtrips vind ik ook dat je overal kan stoppen als je een mooie plek ziet.  Dus als je naar IJsland gaat: huur een auto en verzeker je goed.

DSC06707
Plekken waar je niet kan komen zonder auto
DSC06663
Plekken waar je niet kan komen zonder auto 2
DSC06496
Plekken waar je niet kan komen zonder auto 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *