Kopenhagen

Kopenhagen

En nu ben ik echt van plan mijn blog weer op te pakken. Ik ga in september de master journalistiek doen dus ik wil regelmatig blijven schrijven. Dit artikel stond nog in als concept dus laat ik deze gelijk maar even plaatsen.

Zo lang alweer niks geschreven.. Goed voornemen voor 2017 is meer te gaan schrijven. Ik ga in februari beginnen met een journalistieke minor als voorbereiding op de master Journalistiek. Daarom vond ik het wel een goed idee om weer wat vaker op mijn blog te schrijven. Ik heb nog zoveel waar ik over kan gaan schrijven (Nieuw-Zeeland, Australië, Kroatië, Ljubljana, Lissabon). Maar nu eerst mijn stukje over Kopenhagen. Ik heb dit een keer moeten schrijven voor een workshop, en sindsdien heeft het de hele tijd op de computer gestaan zonder dat ik er iets mee heb gedaan. Dus hier, heel erg verlaat, mijn blog over Kopenhagen.

In oktober was ik een weekendje naar Kopenhagen om daar Deense vrienden op te zoeken. Ik had met hen samen gestudeerd in Melbourne en al een tijdje niet gezien, dus het was tijd om ze weer eens op te zoeken. Zij wonen in Kopenhagen en zijn dus de perfecte gidsen voor een weekendje Kopenhagen. Zelf heb ik ook nog een dag de toerist uitgehangen. Ik neem jullie mee naar het toeristische Kopenhagen, maar ook het Kopenhagen zoals mijn Deense vrienden mij dat lieten zien.

Het toeristische Kopenhagen

Ik was totaal onvoorbereid in het vliegtuig gestapt. Ik sliep in het Woodah Hostel (heel erg gezellig en chill hostel, aanrader!) en daar hadden ze in de gemeenschappelijke ruimte gelukkig een aantal reisgidsen liggen. Deze heb ik doorgespit en aan de hand daarvan mijn toeristische dag samengesteld. In deze reisgidsen wordt vaak Den lille Havfrue, oftewel de kleine zeemeermin vaak als eerste genoemd genoemd. Dit ligt wel een stuk uit het centrum, dus ik liep eerst via de Kompagnistræde naar de Rundetaarn. Dit is een wat kleinere straat parallel aan de grootste winkelstraat. Hier kan je verschillende kleine winkels vinden, wat ik altijd heel leuk vind omdat je de dingen die je hier ziet vaak niet in Nederland hebt. Daarna liep ik via de Fiolstræde naar Paludan’s Book & Café. Dit is een café in een enorme boekenwinkel waar je kunt lunchen, of een kopje koffie drinken, wat ik heb gedaan. De Rundetaarn, wat ronde toren betekent, ligt hier vlakbij. Vanaf deze toren heb je een goed uitzicht over de stad. In de verte kan je de Rosenborg Castle Gardens zien liggen. Dit is ongeveer een kwartiertje lopen. Ik heb nog een kleine omweg gemaakt door bij de Torvehallerne te gaan lunchen. Dit is vergelijkbaar met de Markthal in Rotterdam, waar je allemaal verschillende restaurantjes hebt waar je kan eten.

DSC05936

DSC05943

Het Rosenborg Castle zelf ben ik niet in geweest, maar tuinen zijn prachtig door de mooie herfstkleuren van de bladeren. Na een tijdje lekker in het park te hebben gezeten was het tijd voor de grootste toeristische attractie van Kopenhagen: de kleine zeemeermin van Hans Christiaan Andersen. Van tevoren had ik mezelf voorbereid op de kleinste zeemeermin die ik me kon voorstellen, omdat vaak hoorde dat het maar een klein standbeeld was en niks voorstelde. Doordat mijn verwachtingen zo laag waren viel de teleurstelling best mee, het is leuk om het gezien te hebben, maar niet heel speciaal. Het ligt ook vrij ver uit het centrum, maar vanaf hier is het niet ver lopen naar het Designmuseum Danmark. Denen staat niet voor niks bekend om hun prachtige design (echt alles is mooi!), en je kan een overzicht hiervan bekijken in dit museum. Als student mag je gratis naar binnen. Het is niet heel groot, dus je staat al vrij snel weer buiten. Mijn volgende stop was Nyhavn. Een mooie route om te lopen is via de Frederik’s Kerk en het Amalienborg Paleis. Nadat ik de haven met de kleurrijke huizen had bekeken liep ik verder naar Christiana. Je komt dan langs Papirøen, oftewel Paper Island. Aan het water vind je Copenhagen Street Food, een grote foodhal met verschillende standjes waar je heerlijk eten kan halen, echt een aanrader omdat je ook lekker buiten kan zitten. Vanaf daar is het nog ongeveer een kwartiertje lopen naar Christiana. Christiana is een autonome buurt in de wijk Christianshavn. Hier woont een alternatieve gemeenschap, maar de buurt is open voor het publiek en je kan er zelfs een rondleiding krijgen.

DSC06003

DSC05965

Kopenhagen door de ogen van locals

De tweede dag in Kopenhagen had ik het geluk om op pad te gaan met twee vrienden die in Kopenhagen wonen. Deze dag heb ik ook vooral in de hippe wijk Nørrebro gespendeerd. Dit ligt aan de noordzijde van het centrum en begint aan de westkant van het Pebble Meer. Wat ik vooral leuk vond, was het lopen door de mooie straten met kleurrijke huizen en leuke kleine boetieks. Een leuke straat is de Jægersborggade waarin je onder andere Meyers Bageri (bakkerij), The Coffee Collective (goede koffie) en Kaktus (een winkel met alleen cactussen) vindt. Wij wilden graag lunchen bij Kaf, maar dit café was helaas dicht. Het schijnt wel echt een aanrader te zijn voor veganisten en vegetariërs, maar dat heb ik niet kunnen uitproberen. Vlakbij Kaf zit The Laundromat Café, wat ook een leuk café is om koffie te drinken of te lunchen. Na een kopje koffie verlieten we Nørrebro weer, om te gaan eten bij The Organic Lab. Dit restaurant zit in het centrum van Kopenhagen, vlakbij Nyhavn. Dit is een klein veganistisch restaurant met plaats voor ongeveer 20 personen. Ze hebben een kleine kaart, met twee voorgerechten, twee hoofdgerechten en één dessert. Als hoofdgerecht koos ik voor gegrilde aubergine met nep bacon, nep kaas, pesto, vijgen en avocado. Ik ben zelf vegetariër, maar eet dus nog wel kaas, en was daarom erg benieuwd naar de nep kaas. Tot mijn grote verbazing rook en proefde het erg naar kaas! Ook de bacon was verrassend lekker. Ik heb helaas niet kunnen uitvinden waar de bacon en kaas precies van was gemaakt, maar lekker was het wel. Ook voor de niet-veganisten is The Organic Lab echt een aanrader.

DSC05995DSC05997DSC05999

Na het diner bij The Organic Lab verliet ik Nyhavn weer en ging ik terug naar Nørrebro om wat te gaan drinken. Als eerste gingen we naar de Blågådsgade. Hier zitten verschillende cafes, ik ben bij de Harbo Bar geweest. Een gezellige bar met cocktails en verschillende (lokale) biertjes. Als tweede bezocht ik de Temple Bar. Bij deze bar heb je op de begane grond banken en fauteuils waar je je biertje kan drinken. De avond eindigde op een een Deens studentenfeest.

De volgende dag ging ik een dagje naar Malmö, en een dag later had ik alleen nog maar tijd om een beetje rond te lopen in Vesterbro voordat ik weer naar huis ging. Vesterbro is overigens ook een erg leuke wijk. Drie dagen in Kopenhagen waren veel te kort om alle leuke wijken en cafes te ontdekken, maar ik heb mijn best gedaan en heb toch flink wat van de stad gezien.

DSC05932DSC05930

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *