Een piepklein Grieks dagblad maakt in Istanbul nog altijd verschil. ‘Overal waar een Griekse kerk is, vind je Apoyevmatini’

De Griekse gemeenschap in Istanbul wordt steeds kleiner. Toch hebben de 1800 Grieken in de Turkse miljoenenstad nog een eigen dagblad.

Mihail Vasiliadis (81) en zoon Minas Vasiliadis (37) turen naar de Griekse letters op het computerscherm. In dit kleine kamertje in Istanbul, omringd door stapels vergeelde kranten, wordt de op één na oudste krant van Turkije gemaakt. Apoyevmatini – ‘middag’ in het Grieks – bestaat sinds 1925 en is de tweede krant die opgericht werd in de Republiek Turkije. Maar het aantal Grieken in Istanbul daalt steeds verder, en daarmee ook het aantal abonnees.

Zeshonderd exemplaren van Apoyevmatini worden elke werkdag gedrukt in een kleine drukkerij net buiten de stadsmuren van het oude Istanbul. Na een kwartier ligt een kleine stapel kranten klaar voor distributeur Sudi Özgüney (72). Hij vouwt ze dubbel, wikkelt ze in bruin papier en neemt het pak onder zijn arm mee naar de bushalte. Al vijftig jaar brengt hij de kranten van de drukkerij naar de bezorgers.

Lees verder in het Nederlands Dagblad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *