Milieuactivisten nemen het op tegen Erdogans bouwwoede: ‘Wij houden van bomen, zij van beton’

In Turkije strijden al decennia mensen voor lokaal natuurbehoud, maar een grote nationale klimaatbeweging komt nog niet van de grond.

Het Validebagbos is een van de weinige nog resterende natuurgebieden in de volgebouwde Turkse metropool Istanbul. Het groen is verstopt achter een voormalig paleis uit de Ottomaanse tijd en een gebouw waar dertig gepensioneerde leraren wonen. Bij het pad naar de ingang ligt een grote hoop zand, vier verveelde bewakers zitten ernaast. Dit zand is de reden dat een paar meter verderop een klein groepje vrijwilligers met gele hesjes de wacht houdt.

Het zijn leden van de Validebag Vrijwilligersvereniging, voornamelijk gepensioneerde buurtbewoners. Al zo’n drie maanden zitten ze bij de ingang van het bos om te protesteren tegen de plannen die de gemeente met het natuurgebied heeft. Iedereen die het park binnenloopt krijgt een flyer met de tekst ‘Laat Validebag met rust’ en wordt gevraagd de petitie te ondertekenen. Met de thermosfles thee erbij lijkt het meer een gezellig samenkomen dan een fanatieke klimaatdemonstratie.

Lees verder in Trouw

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *